Thursday, February 19, 2015

Nga duart e nënës, në duart tona

Nga duart e nënës, në duart tona
Punët që nga duart e nënës kalonin,
Tani në duart tona do të “këndonin”,
Çdo ditë nëpër punëra do të jemi
Dhe nënën duarartë model e kemi.
Njeriun e mat puna. Kjo edukohet që në fëmijëri. Të vegjlit bëjnë siç shohin. Nëna përpiqej të na aktivizonte e të na ndihmonte në punë të ndryshme. Të gjithë kanë përfituar prej saj.
Gama e ndihmës ishte e gjerë: që nga të mësuarit për të gatuar, te punimi e mbjelljet në kopsht, te përpunimi i rezervave të ushqimeve për ditë të tjera e sidomos për dimrin etj.
Nga ditari lexoj:                                                      
Sot Ermiri dhe Klodi, të dy me arsim të lartë ekonomik që kanë punuar në institucione të ndryshme si financierë, morën në telefon nga Tirana që banojnë në një shtëpi me qera e pyetën në fillim për Nexhmijen: Si i bën domatet në vazo... po speci, patllixhani, qepa bëhen?... Këtë praktikë Nexhi e ka mësuar edhe nga Dedeja dhe e ka praktikuar në familjen tonë. Miri që është tepër i rregullt, një intelektual i mirëfilltë, është edhe një vëzhgues e vlerësues po kaq i mirë. Mbasi bisedoi gjatë me të ëmën, e kërkova dhe unë për të folur me nusen e tij. Në telefon i përgëzova të dy për këtë vendim që kishin marrë për të bërë diçka sipas traditës së gjyshes e mamasë. Më mirë të hani domaten, specin, patërxhanin, bamjen, barbunjën e prodhimet e korrikut, gushtit, shtatorit apo tetorit se sa ato të dimrit. Kjo jo vetëm për shije, po për çdo gjë...
Duke vazhduar me ditarin, po shkruaj:
16 shkurt 2001. Ora 17.00
Shkoj te Pelushi, i cili ka qenë ushtarak e pimë kafenë e pasdites në disa ditë të javës bashkë. Për drekë Nexhmija kishte bërë byrek me domate e prodhime të tjera të thara sipas praktikës së Dedesë. Në petë kishte përdorur 20 – 30% miell misri. Edhe pjekja ishte bërë e mirë. I them gruas të më mbështjellë një racion nga ky byrek për shokun para se të pimë kafen. Ai e pëlqeu shumë. Më i mirë se sa ai me mish, tha. Jo vetëm më i shijshëm, ia ktheva, por të bën më mirë edhe për shëndetin se është me perime e zarzavate; edhe kostoja është më e lirë.
Nga duart e nënë Dedesë kanë mësuar më shumë vajzat e saj, Lefteria e Adelina. Dy motrat e mia gatuajnë shkëlqyer, dinë të punojnë leshin e deles për çorape, fanella, triko, shalle etj. Babai e ne fëmijët visheshim përgjithësisht me këto prodhime të duarve të Dedesë e motrave tona. Këto dinë të qepin e të arnojnë, të përgatisin ullinj, glikoja, reçelëra e të tjera si ato. Edhe nuset: Natasha, Nexhmija, Adelina, Lindita e Valentina kanë mësuar në çdo drejtim nga vjehrra e tyre Dede. Kam kënaqësi kur dëgjoj e shikoj praktikisht se si nga Dedeja kanë fiksuar në mendje fjalët e saj kur thoshte se shtëpia i do të gjitha. “Të punohet si bleta që ka organizim të përsosur, por edhe ushqimin e saj e siguron në behar për dimrin që ka përpara”.

Pikërisht me këtë thënie që nënvizova më lart, ma mbylli gojën një ditë kur unë i thashë: Ti Dede do kohën e parë, fukarallëkun...